Το καπνιστήρι.... το βασικότερο και χρησιμότερο εργαλείο της Μελισσοκομίας.
Χωρίς ξέστρο μπορούμε να δουλέψουμε.....χωρίς καπνιστήρι όμως ??? Αδύνατον.
Κι όμως αυτό το βασικό εργαλείο μπορεί πανεύκολα , από μια απροσεξία , να μετατραπεί σε ένα καταστροφικό παράγοντα τόσο για τις κυψέλες μας όσο και για το περιβάλλον.
Πέρα λοιπόν από την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνουμε , πρέπει να τηρούμε και κάποιους κανόνες.
Χωρίς ξέστρο μπορούμε να δουλέψουμε.....χωρίς καπνιστήρι όμως ??? Αδύνατον.
Κι όμως αυτό το βασικό εργαλείο μπορεί πανεύκολα , από μια απροσεξία , να μετατραπεί σε ένα καταστροφικό παράγοντα τόσο για τις κυψέλες μας όσο και για το περιβάλλον.
Πέρα λοιπόν από την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνουμε , πρέπει να τηρούμε και κάποιους κανόνες.
Οι κανόνες αυτοί δεν είναι απλά ευφυήματα αλλά διατάξεις που επιβάλλονται κατά την αντιπυρική περίοδο 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου όπως ορίζονται απο το άρθρο 9 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης.
Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων απο τις παρυφές των δασών επιτρέπετε μόνο εφόσον....
α)Γίνει αποψίλωση του χώρου και σε απόσταση μεγαλύτερη των 5μ. απο τις κυψέλες.
β)Η ελάχιστη απόσταση του μελισσοκομείου απο θάμνους και δέντρα είναι τουλάχιστον 10 μ.
γ)Στο χώρο του μελισσοκομείου υπάρχει αρκετή ποσότητα αποθηκευμένου νερού (τουλάχιστον 200lt)
δ)Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, ή διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
ε)Το κάπνισμα των κυψελών επιτρέπεται μέχρι τις 12 το μεσημέρι και εφόσον η επικινδυνότητα της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση)
Προσέχουμε το περιβάλλον ....για να μας προσέξει και αυτό !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.