Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Αττικής

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Ενημέρωση από greenpeace

Δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από τότε που έφυγε το Rainbow Warrior από τη χώρα μας για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη και ακόμα προσπαθούμε να «χωνέψουμε» τις εικόνες που αντικρίσαμε στα νησιά και τις θάλασσές μας.
Πραγματοποιήσαμε δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες παραλίες και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου.
Το συμπέρασμα;
Το πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος.
✓ Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερά μας στην Καλντέρα της Σαντορίνης, καταγράψαμε 84 σκουπίδια, κυρίως πλαστικές σακούλες, ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ.
✓ Στις 3 δυσπρόσιτες παραλίες που επισκεφτήκαμε καταγράψαμε συνολικά 1.335 πλαστικά αντικείμενα (ό,τι είδος μπορείς να φανταστείς!).
✓ Στη συντριπτική πλειοψηφία των 13 δειγμάτων που συλλέξαμε με ειδικό ερευνητικό δίχτυ από την επιφάνεια της θάλασσας, βρήκαμε μικροπλαστικά και μικροΐνες πλαστικού.
✓ Στις 3 παραλίες που κάναμε καθαρισμό στην Ζάκυνθο, γεμίσαμε με σκουπίδια περισσότερες από 50 σακούλες των 60 λίτρων, με τα περισσότερα να είναι πλαστικά μίας χρήσης.
Το επόμενο διάστημα θα επεξεργαστούμε τα ευρήματα μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για να δημοσιεύσουμε τα τελικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ένα από τα πράγματα που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να μάθει περισσότερος κόσμος το μέγεθος του προβλήματος, όπως και τι πρέπει να γίνει για να το αντιμετωπίσουμε.
Σαν μελισσοκόμοι και σαν σύλλογος είμαστε αρωγοί της προσπάθειας και στον ηπειρωτικό χώρο κάνοντας τα εξής:
  • Δεν πετάμε σκουπίδια.
  • Μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους χώρους των δασών και των καλιεργειών.
  • Δεν παρατάμε άδειες κυψέλες.
  • Σεβόμαστε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί
  • Μαθαίνουμε από την μέλισσα και το περιβάλλον
  • Γινόμαστε φορείς όλης αυτής της προσπάθειας.
  •  Προστατεύουμε το περιβάλλον από οποιαδήποτε καταστροφή.
Σαν ανθρωπότητα είμαστε σε πόλεμο με την φύση. Αν κερδίσουμε χαθήκαμε!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις του "Κηφήνα"

* indicates required