Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Αττικής

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Σχολιασμός ΟΜΣΕ στην διαβούλευση για τις γεωργικές διαπαγγελματικές οργανώσεις

Θέμα: Σχολιασμός στη διαβούλευση για τις Γεωργικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις

Κύριε Υπουργέ,
ως φορέας εκπροσώπησης των Ελλήνων Μελισσοκόμων διαφωνούμε με το πνεύμα και τις κατευθύνσεις της υπό διαβούλευση Υπουργικής Απόφασης.

Η λογική της λειτουργίας των Γ.Δ.Ο. ως επιχειρήσεις θα φέρει τεράστιες αντιθέσεις στον κλάδο και με δεδομένα τα αντικρουόμενα συμφέροντα,  ουσιαστικά καταργεί το θεσμό  των  Διεπαγγελματικών  που  ήδη  υπάρχει.  Είναι  μια  αντίληψη  ξένη  στην ελληνική πραγματικότητα.

Η προσπάθεια για τον καθορισμό ποσοστώσεων εκπροσώπησης σε συνδυασμό με το ποσοστό των παραγόμενων προϊόντων κλπ δείχνουν ξεκάθαρα μια αγωνία για τον έλεγχο των οργανώσεων και μας βρίσκει αντίθετους. Άποψή μας είναι πέρα των άλλων ότι είναι σκέψεις μη υλοποιήσιμες.

Η Υπουργική Απόφαση που προτείνεται υπερβαίνει  και αλλάζει σε μέγιστο βαθμό την κοινοτική εξουσιοδότηση και το πνεύμα του Κανονισμού 1308/13.

Οι παραγωγικοί τομείς της χώρας έχουμε την ανάγκη από Γ.Δ.Ο. , οι οποίες θα πρέπει να είναι φορείς συνύπαρξης. Με δεδομένα τις αντιθέσεις και τα διαφορετικά συμφέροντα έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε να συζητάμε, να κατανοούμε ο ένας τον άλλο, να σχεδιάζουμε, να απαιτούμε. Είναι πολύ σημαντικό να καθόμαστε στο ίδιο
τραπέζι όλοι μαζί και να κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Οι στόχοι και οι κατευθύνσεις των Γ.Δ.Ο. περιγράφονται άψογα στον Κανονισμό 1308/13 και δε χρειάζονται επεξεργασία. Θα πρέπει να είναι επιλογή μας η σύσταση των Γ.Δ.Ο.

Η εκπροσώπηση θα πρέπει να είναι μοιρασμένη μεταξύ των παραγωγών (συνδικαλιστική εκπροσώπηση αυτών) και όλων των άλλων (συνεταιριστών, μεταποιητών, συσκευαστών, εμπόρων και διανομέων όταν όλοι αυτοί ασχολούνται κατά βάση με τα προϊόντα του κλάδου).

Θα ήταν καλό η πολιτεία να δει τις Γ.Δ.Ο. ως ενός είδους επιμελητήριο και μέσω αυτών να δώσουμε ώθηση ανάπτυξης και ελπίδας.


Με τιμή,


Βασίλης Ντούρας
Πρόεδρος ΟΜΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις του "Κηφήνα"

* indicates required