Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Αττικής

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Δημιουργία ραφιού του κόσμου

Μετά από επικοινωνία της ΟΜΣΕ με τν πρεσβεία στο Κίεβο σας ενμερώνουμε το εξής:

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γραφείου μας για εξοικείωση των Ουκρανών με την ελληνική γαστρονομία και κατά συνέπεια αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην χώρα αυτή, συναντήθηκα, χθες με τις κ.κ. Άλλα Κοβαλέβσκα, Head Buyer, Fast Moving Consumer Products και Άννα Πάνινα, Buyer της ουκρανικής αλυσίδας υπεραγορών Auchan, θυγατρικής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας. Η ουκρανική αλυσίδα discounter έχει παρουσία στην ουκρανική αγορά από το 2008, όταν και άνοιξε την πρώτη υπεραγορά της στο Κίεβο. Σήμερα αριθμεί 12 καταστήματα σε όλη την Ουκρανία, εκ των οποίων τα 6 στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Από πλευράς ουκρανικής εταιρείας παρουσιάσθηκε η ιδέα τους για την δημιουργία σε υπό κατασκευή νέο κατάστημα τους στο Κίεβο, ενός ξεχωριστού χώρου παρουσίασης αντιπροσωπευτικών προϊόντων διατροφής από όλο τον κόσμο, που θα φέρει το όνομα "Προϊόντα του Κόσμου". Τα προϊόντα θα καταχωρούνται ανά γεωγραφική ήπειρο και εντός κάθε ηπείρου τα προϊόντα θα είναι διακριτά με κάθετα ράφια και σχετική σήμανση για κάθε χώρα αλλά και κάθε προϊόν (συστάσεις χρήσης ή συνταγές, διατροφική ωφέλεια, κλπ).
Βασικό χαρακτηριστικό του εγχειρήματος η κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτικότητα και μοναδικότητα των προϊόντων σε σχέση με την διατροφική παράδοση και κουλτούρα της κάθε χώρας. Επισημαίνουμε παράλληλα ότι πρόκειται για τοποθέτηση σε ράφι, άρα αποκλείονται προϊόντα ψυγείου και χύμα προϊόντα.

Από πλευράς ουκρανικής εταιρείας έλαβα ήδη σήμερα ενδεικτική λίστα με αντιπροσωπευτικά (για αυτούς) προϊόντα από την Ελλάδα:
α.  σάλτσα ταπενάντ από ελιά, γλυκή κόκκινη πιπεριά και κατσικίσιο τυρί ή από τυρί         φέτα και λιαστές τομάτες ,
β. μπαχαρικά για την ελληνική χωριάτικη σαλάτα,
γ. κονσερβοποιημένα φιλέτα αντσούγιας με κάππαρη,
δ. καπνιστά σαλιγκάρια με βότανα και μπαχαρικά,
ε. τραχανάς γλυκός, ξινός, και πικάντικος,
στ. μέλι ελάτης, πεύκου, καστανιάς, και βελανιδιάς ή άλλου είδους μέλι του δάσους,
ζ. μανταρίνια, σύκα και ελιές σε σοκολάτα (φρουί γλασέ),
η. πιπεριές και μανιτάρια γεμιστά με τυρί,
θ. μπακλαβάς

Επισημαίνω ότι στην λίστα τους υπήρχε και το αυγοτάραχο, το οποίο όμως κατόπιν επικοινωνίας μου με ελληνικές εταιρείες παραγωγής, μού γνωστοποιήθηκε ότι αυτό (σε κάθε του μορφή, ακόμη και τρίμμα) απαιτεί φύλαξη σε ψυγείο.
Από πλευράς μας θα εισηγούμασταν πέραν των πιο πάνω προϊόντων ενδεικτικά και τα εξής προϊόντα: μαστίχα, κρόκος Κοζάνης, ούζο και τσίπουρο, ρετσίνα, βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο, κομπόστες φρούτων (ροδάκινο), γλυκά κουταλιού (περγαμόντο).
Επισημαίνουμε τα παρακάτω:
1. Σε κάθε περίπτωση η τελική επιλογή των προϊόντων και των παραγωγών θα γίνει από τα στελέχη της ουκρανικής εταιρείας, σύμφωνα με την εμπορική τους πολιτική. Ο αρχικός σχεδιασμός κάνει λόγο για 14 περίπου προϊόντα από κάθε χώρα (δεν είναι απαραίτητο να βρεθούν όλα από την αρχή).
2. Το κατάστημα στο οποίο θα διατεθούν αρχικά τα προϊόντα θα ανοίξει τον Οκτώβριο και από πλευράς ουκρανικής εταιρείας επιθυμούν ολοκλήρωση της σχετικής λίστας και των σχετικών συμφωνιών εντός Αυγούστου/Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση ικανοποιητικών πωλήσεων η παρουσίαση θα επεκταθεί και σε άλλα καταστήματα τους.

Όπως είναι φανερό πρόκειται για μία αρχική πρωτοβουλία γνωριμίας με τα ελληνικά προϊόντα, η οποία αυτή την στιγμή και έτσι όπως περιγράφεται δεν φαίνεται να αντιπροσωπεύει υψηλούς τζίρους πωλήσεων, δίνει όμως την ευκαιρία για μία αρχική δυνατότητα συνεργασίας με μία μεγάλη και αξιόπιστη ουκρανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου.

Παρακαλούμε όπως οι κλαδικοί σύνδεσμοι στους οποίους κοινοποιείται το παρόν ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους για την δυνατότητα αυτή. Οι ενδιαφερόμενες ελληνικές εταιρείες μπορούν να επικοινωνούν απ' ευθείας (στα γαλλικά ή ρωσικά) με την:
κα. Anna Panina
apanina@auchan.ua    -   τηλ. 00380 44 593 2318 (εσωτ. 1594).

Όσες από τις ελληνικές επιχειρήσεις επιθυμούν επαφή και με το Γραφείο μας, για περισσότερες διευκρινίσεις, εξυπακούεται ότι βρισκόμαστε στην διάθεση τους. 
Ο Προϊστάμενος κ.α.α. 


Δημήτρης Πετρόπουλος
Γραμματέας Α’ Ο.Ε.Υ.
 
Dimitris Petropoulos
Greek Embassy in Kiev - Ukraine
Economic and Trade Section
Panfilovtsiv 10, Kiev - Pechersk
T. (00380) 44 254 3750
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις του "Κηφήνα"

* indicates required